Kolarutor med triss i choklad

Här kommer receptet på de kolarutor som skulle bakas till julafton men det blev till  annandagen istället. Helt supersmarriga men grymt mättande kakor.

24 bitar

½ sats chokladsnitt
125 g smör, rumstempererat
strax under 1 dl råsocker strö (87,5 ml) (går bra med vanligt strösocker)
dygt 2 ½ dl vetemjöl
1/4 tsk salt
15 g kakao

Till kolafyllningen
250 g osaltat smör
3 2/3 dl råsocker strö (går bra med vanligt strösocker)
4 msk ljus sirap
1 burk kondenserad mjölk (400 g)

Till chokladglasyren
90 g mörk choklad
90 g mjölkchoklad
90 g vit choklad

Gör mördegen: Sätt ungen på 160 °C. Vispa smöret och sockret tills det blir mjukt och poröst. Tillsätt mjölet och slatet, sikta ned kakaon. Rör försik tigt samman och vispa sedan tills allt är väl blandat. Tryck ut degen tunt i formen. Grädda i cirka 50 min och låt svalna i formen, oskuren.

Gör koladfyllningen: Lägg smöret i en kastrull tillsammans med sockret, sirapen och den kondenserade mjölken. Värm på låg värme tills sockret löses upp. Höj värmen och koka upp försiktigt under ständig omrörning och låt sedan sjuda försiktigt i 5 minuter tills smeten har tjocknat och fått en ljus kolafärg. Häll den sedan över mördegen och låt den svalna.

Bryt de tre chokladerna i bitar, lägg dem i separata värmetåliga skålar och smält cholkaden i micron alternativt i vattenbad.

Använd en en tesked och skeda över de tre chokladsorterna växelvis på kolafyllningen. Knacka plåten mot arbetsytan så att chokladen flyter ihop och dra sedan en steknål genom chokladen och skapa ett fjäderliknande mönster. Knacka plåten igen för att jämna ut chokladen. Ställ den den sedan svalt och låt chokladen stelna något (undvik kylskåp då blir den svår att skära).

Skär kakan med en vass kniv i 24 bitar (kakan är mycket mättande så få inte för dig att skära kakan i färre bitar). Lyft fösiktigt ut bitarna ur formen. Förvara dem i kylen, men låt dem stå framme i några minuter innan de serveras. De håller ungefär en vecka i kylskåp.


   K O M M E N T A R E R

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: